Na co nezapomenout, když se vydáte na kole do zahraničí?

Chystáte se na kole do zahraničí? Pak téměř jistě zažijete netušená dobrodružství, během kterých poznáte nové krajiny i kultury. Zároveň si dosyta užijete volnosti pohybu na dvou kolech, o což jde přece „až“ v první řadě. Každopádně jsou věci, na které byste měli myslet a připravit se na ně. Dali jsme pro vás dohromady několik univerzálních praktických rad. Třeba se vám budou hodit.

Naučte se základní fráze a slovíčka

Obavy z jazykové bariéry jsou docela přirozené a logické. Ale nebojte se, cyklisté mají tu výhodu, že jejich akutní potřeby bývají zřejmé na první pohled. Pokud se ocitnete v dešti nebo s prázdnou lahví vody na slunci, místní obyvatelé obvykle pochopí, co od nich potřebujete. Perfektní znalost cizího jazyka potřebovat nebudete.

Přesto platí, že pokud máte možnost, naučte se několik základních slov a frází, které vám usnadní komunikaci. Slova jako „voda“, „jídlo“, „spaní“ a „kolo“ vám zkrátka mohou přijít vhod. Vždy si však můžete dopomoct gesty – anebo překladačem v mobilním telefonu.

Najděte si informace o místních dopravních zvyklostech

Mezi vůbec největší nebezpečí cyklovýletů v zahraničí patří sdílení silnic s motorovými vozidly. Zatímco některé země mají komunikace koncipovány s ohledem na fungující soužití obou skupin, jinde naopak panuje pořádný chaos. Za všech okolností se proto snažte jezdit předvídatelně a bedlivě sledujte, jak se chovají místní řidiči.

A také myslete na to, že v některých zemích berou řidiči pravidla silničního provozu spíše jako doporučení než zákony, a proto dbejte na ostražitost a rozvahu. Většinou pomůže sledovat místní cyklisty a motoristy a přizpůsobit svou jízdu jejich stylu.

Počítejte s nečekanými technickými problémy

Cyklista se může v zahraničí rychle dostat do pořádné šlamastiky – a to především v případě, když na dohled nejsou žádné prodejny s cyklovýbavou. A i když budete mít v batohu základní sadu na opravu kola, může vás potkat závada, kterou sami na místě nevyřešíte.

V předstihu si proto sestavte záložní plán pro případné větší problémy. Někdy je zkrátka nutné kolo odvézt někam do většího města nebo vymyslet kreativní řešení – například v místní opravně automobilů, kde mohou disponovat potřebným vybavením.

Sjednejte si kvalitní cestovní pojištění

Bez ohledu na zvolenou destinaci by mělo být vhodně zvolené pojištění do zahraničí „must have“ každého cyklonadšence. Dejte si však dobrý pozor na to, co zahrnuje základní balíček. Pokud máte v plánu pouze běžnou cyklistiku, pravděpodobně vám stačit bude. Ale jízda v náročnějším terénu (například downhill) již může spadat do jiné kategorie (do adrenalinových či extrémních sportů). Důkladně si proto ověřte podmínky, až poté pojistku uzavřete.

Co dodat závěrem? Snad jen, abyste si cyklistiku v zahraničí užili plnými doušky. A byli připraveni na změny, které mohou neplánovaně nastat např. v případě uzavírek či jiných komplikací na silnicích.